Menținerea zâmbetului sănătos: importanța parodontologiei în îngrijirea orală

Parodontologia este o ramură a stomatologiei care se concentrează pe studiul, diagnosticul și tratamentul bolilor parodontale, precum și pe menținerea sănătății țesuturilor de susținere ale dinților. Această specialitate este esențială pentru îngrijirea orală deoarece afectează sănătatea generală a cavității bucale și poate influența starea generală de sănătate a întregului organism.

Principalele aspecte tratate în cadrul parodontologiei includ:

  1. Gingivita: Este o inflamație a gingiilor care poate fi reversibilă printr-o igienă orală adecvată și tratament corespunzător. Neglijarea gingivitei poate duce la evoluția către parodontită.
  2. Parodontita: Este o afecțiune mai gravă decât gingivita și implica inflamația țesuturilor de susținere ale dinților, inclusiv a osului. Netratată, parodontita poate duce la pierderea dinților.
  3. Detartrajul și curățarea profesională: Îndepărtarea plăcii dentare și a tartrului de pe suprafețele dinților și sub gingii pentru a preveni și trata bolile parodontale.
  4. Chirurgia parodontală: Proceduri chirurgicale care vizează tratarea și corectarea problemelor parodontale avansate, cum ar fi reducerea buzunarelor parodontale sau regenerarea țesuturilor de suport.
  5. Terapia cu laser: Utilizarea laserului în tratamentul bolilor parodontale pentru a reduce inflamația și a stimula vindecarea țesuturilor afectate.
  6. Implantologie: Parodontologia joacă un rol important în pregătirea și menținerea terenului osos pentru implanturile dentare.

O bună igienă orală, examene regulate și igienizare profesională sunt esențiale pentru prevenirea și gestionarea bolilor parodontale. Parodontologii, care sunt specialiști în această domeniu, colaborează adesea cu alți profesioniști din domeniul stomatologiei pentru a asigura o abordare cuprinzătoare și integrată a sănătății orale a pacienților.

Echipa noastră te așteaptă!